دورکاری چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟

دورکاری چیست؟

دورکاری، شیوه‌ای نوظهور برای کار کردن در دنیای کسب‌وکارها است که جدیداً نام آن را زیاد می‌شنویم. از زمانی که محدودیت زمانی و مکانی فعالیت‌های کاری از بین رفته، افراد علاقه شدیدی به دورکاری پیدا کرده‌اند. دورکاری بسیار ساده‌تر و حتی در مواقعی پول‌سازتر از کارهای حضوری است. به افرادی که به‌صورت دورکاری و بدون محدودیت مکانی فعالیت می‌کنند، فریلنسر گفته می‌شود. البته برخلاف تصورات، چالش‌های دورکاری بسیار متعدد است.

دورکاری و فریلنسرینگ داری چالش‌های خاصی هست که باعث شده کار افراد در این مشاغل تا حدودی دشوار شود. تنها با شناخت و تسلط کامل به این چالش‌ها است که می‌توان بر مشکلات دورکاری غلبه کرد. یقیناً این چالش‌ها فقط مختص فریلنسرها نخواهد بود؛ بلکه کارفرماها نیز باید چالش‌های دورکاری کارکنان خود را بشناسند. سایت پارسکدرز در این مطلب سعی دارد چالش‌های دورکاری را مورد بررسی قرار دهد و اطلاعاتی مفید در اختیارتان بگذارد؛ پس تا انتهای مطلب، با ما همراه باشید.

البته بدیهی است که دورکاری تنها برای مشاغلی ممکن خواهد بود که دورکاری با تعریف آن شغل تناقض ندارد. به عنوان مثال این امکان برای مشاغلی که به صورت مستقیم با ارباب رجوع و مراجعه کنندگان در ارتباط هستند وجود ندارد و متقابلا برای شغل‌هایی مناسب است که تعریف وظایف و کارها مشخص است و انجام آن کارها در هر مکانی با داشتن ابزارهای لازم میسر خواهد بود.

اما فراهم کردن امکان دورکاری برای یک یا چند روز در هفته چه مزیت‌های می‌تواند داشته باشد؟

چالش‌های دورکاری کارفرماها


بیشتر بخوانید: چگونه فریلنسری را شروع کنیم؟


معایب دورکاری برای فریلنسرها

شاید شما هم به اشتباه فکر کنید که چالش‌ها و مشکلات دورکاری فقط مختص کارفرماها است؛ چراکه آن‌ها مسئولیت مدیریت و ایجاد تعادل و ارتباط مفید در تیم خود را دارند، اما این تفکر کاملاً اشتباه است! فریلسنرها و افراد دورکار نیز با چالش‌های فراوانی روبرو هستند که باید با آن‌ها مواجهه شوند. برای اینکه آگاهی خود را از چالش‌های دورکاری بالا ببرید، ادامه این متن را مطالعه کنید.

احساس تنهایی و برقراری ارتباط با اعضای تیم در زمان دورکاری

اصلی‌ترین مزیت شاغل بودن، امکان برقراری ارتباط با اعضای تیم اجرایی است که باعث رشد حس تعامل و کار تیمی در افراد می‌شود، اما این خصیصه در مشاغل دورکار به کلی از بین می‌رود. اولین مورد از چالش‌های دورکاری که تمامی افراد فریلنسر با آن درگیر هستند، احساس تنهایی و عدم توانایی برقراری ارتباط مفید و مستقیم با اعضا تیم است. مفیدترین حالت ارتباطی که بین فریلنسر و اعضای تیم وجود دارد، به‌صورت تماس تلفنی یا پیامک متنی برقرار می‌شود.

نداشتن فضای کاری مناسب در زمان دورکاری

ازنظر روانشناسی، انسان نمی‌تواند در فضایی واحد هم کار کند و هم استراحت کند، زیرا خوابیدن و کار کردن تا حدودی دو موضوع مغایر بوده و امکان تداخل آن‌‌ها با یکدیگر وجود دارد. به همین دلیل فضای کاری مناسب، از دیگر چالش‌های دورکاری است که فریلنسرها باید به آن توجه داشته باشند و برای تجهیزات و ابزارهای مورداستفاده در کار خود فکری کنند.

حواس‌پرتی و عدم تمرکز در زمان دورکاری

عموماً تمرکز در منزل و انجام دورکاری دشوار بوده و ممکن است بازده افراد را کاهش دهد. محیط خانه، همان محیطی است که تمامی عوامل حواس‌پرتی در آن حضور دارند و می‌توانند تمرکز شما را سلب کنند، به همین دلیل می‌توان حواس‌پرتی را از دیگر چالش‌های دورکاری برشمرد. البته این مشکل، چندان بزرگ و قابل‌توجه نیست، زیرا به‌راحتی می‌توانید با بستن در اتاق و خاموش کردن گوشی موبایل، تمرکز خود را برای انجام کار بازیابی کنید.

قطع و وصل شدن اینترنت در زمان دورکاری

در کشور ما، همواره امکان قطع شدن اینترنت وجود دارد؛ به‌خصوص اگر اینترنت خریداری شده، سرعت بالا و آنتن‌دهی مناسبی نداشته باشد. کارفرماها برای اینکه این امکان را به حداقل برسانند، بهترین مودم‌ها و شبکه‌های اینترنتی را برای دفتر کاری خود خریداری می‌کنند. اگر شما دورکار باشید، نمی‌توانید از این مودم و اینترنت استفاده کنید؛ بنابراین قطع و وصل شدن اینترنت، از دیگر چالش‌ها است که باید به آن توجه ویژه داشته باشید.

دسترسی به اطلاعات در زمان دورکاری

وقتی شما در محل کار حضور دارید، در کوتاه‌ترین زمان ممکن به اطلاعات و داده‌های موردنیاز خود دسترسی پیدا می‌کنید. یقیناً این سرعت، در مشاغل دورکاری وجود ندارد؛ زیرا باید به‌صورت اینترنتی یا تلفنی با هم‌تیمی‌های خود تماس برقرار کنید تا اطلاعات موردنیاز را به دست بیاورید. بنابراین دسترسی به اطلاعات کاری ازجمله چالش‌هایی است که تمامی فریلنسرها با آن روبرو هستند و راه‌حل چندان مفیدی برای رفع آن نمی‌توان پیشنهاد داد.

مدیریت زمان در زمان دورکاری

از دیگر چالش‌ها که بازده و بهره‌وری کار شما را کاهش می‌دهد، مدیریت زمان است. زمانی که وظایف کاری خود را در خانه انجام می‌دهید، زندگی شخصی و کارهای شما با یکدیگر تداخل پیدا می‌کنند؛ بنابراین ممکن است در مواقعی مدیریت زمان برای شما دشوار و تا حدودی غیرممکن باشد. پیشنهاد می‌کنیم تنها در صورتی به شکل دورکاری فعالیت داشته باشید که بتوانید زمان خود را مدیریت کرده و در کار و زندگی خود تعادل کافی ایجاد کنید.

چالش حفظ روحیه در زمان دورکاری

یقیناً تمامی افراد تمایل دارند کار خود را همراه با یک تیم قابل‌اعتماد و با روحیه مثبت انجام دهند؛ اما یکی از اصلی‌ترین چالش‌های دورکاری که روحیه فریلنسرها را تضعیف می‌کند، دوری از اعضای تیم است. افرادی که به دنبال دورکاری هستند، باید همواره با مشکل تضعیف روحیه دست‌وپنجه نرم کنند، زیرا در مواقع دورکاری، حفظ روحیه بسیار دشوار است.

چالش فراموشی شرکت در جلسات در زمان دورکاری

کارفرمایان و مدیران کسب‌وکار برای اینکه انسجام تیم‌های خود را حفظ کنند، برخی جلسات کاری را بسیار مهم و حائز اهمیت می‌شمارند. عدم آگاهی از این جلسات، یکی از برجسته‌ترین چالش‌های دورکاری است، زیرا عموماً کارفرمایان، کارکنان دورکار خود را به‌صورت آنلاین به این جلسات حضوری دعوت نمی‌کنند؛ حال این اتفاق به‌واسطه فراموش شدن یا به‌صورت عمدی صورت می‌گیرد. درهرحال، کارکنان دورکار عموماً فرصت شرکت در جلسات کاری را از دست می‌دهند.

چالش مدیریت کار و زندگی در زمان دورکاری

همان‌‌طور که اشاره شد، تداخل کار و زندگی در صدر مهم‌ترین چالش‌های دورکاری قرار دارد. فردی می‌تواند یک فریلنسر قدرتمند و قابل‌اعتماد باشد که زندگی شخصی خود را با کار تطبیق دهد؛ در غیر این صورت، در یکی از این امور دچار مشکل خواهد شد.
اکثر افراد برای رفع چالش مدیریت کار و زندگی در دورکاری، توصیه می‌کنند که یک برنامه زمانی و محدودیت خاص برای تفریح و انجام امور کاری تعیین شود. اگر شما بدانید که در چه ساعاتی از روز کار می‌کنید و چه ساعاتی را برای استراحت و تفریح در نظر می‌گیرید، یقیناً بهتر از همیشه زندگی خود را با کار تطبیق خواهید داد. البته هیچ شکی وجود ندارد که شما باید به این شرایط عادت کنید تا توانایی مدیریت آن را داشته باشید.

چالش‌های دورکاری فریلنسرها


بیشتر بخوانید: چگونه پروژه فریلنسری بگیریم؟


مزایای دورکاری

صرفه جویی در زمان رفت و آمد با داشتن شغل دورکاری

همه افراد روزانه زمانی را در مسیر رسیدن به محل کار و بازگشت به خانه صرف می‌کنند. اگر امکان کار کردن در خانه فراهم باشد و نیازی به رفتن به محیط کار وجود نداشته باشد، این زمان می‌تواند صرف کار کردن، خوردن یک صبحانه دلچسب با اعضای خانواده یا حتی استراحت و خواب بیشتر شود که هر کدام از این‌ کارها سودمندتر از سپری کردن زمان در مسیر رفت و آمد است.

توجه بیشتر به عملکرد به جای ساعت کاری در زمان دورکاری

نوعی تفکر وجود دارد که در آن به اندازه‌ای که به حضور به موقع کارمندان در محیط کار اهمیت داده می‌شود، بازدهی و عمکرد آن‌ها مورد بررسی قرار نمی‌گیرد.
اما زمانی که کار به سمت دورکاری پیش میرود توجه به عملکرد بیشتر می‌شود چون هیچ تضمینی وجود ندارد که کارمند زمانی را که در محیط کار پشت کامپیوتر خود نشسته است را مشغول کار کردن بر روی وظایف محوله باشد، آن کارمند ممکن بخشی از آن زمان را صرف کارهای شخصی و وقت گذراندن در شبکه‌های اجتماعی کند. این مورد برای زمانی که کارمند دور کاری می‌کند نیز صادق است.  بنابرین بهتر است توجه خود را به جای تعداد ساعت کار به عملکرد معطوف کنیم.

افزایش بازدهی در زمان دورکاری

همانطور که پیش از این هم به طور خلاصه بیان شد دورکاری برای مشاغلی مناسب است که کارهایی که باید در یک هفته یا روز خاص انجام شود براساس تقسیم‌بندی وظایف مشخص است و یا امکان تخصیص وظایف از راه دور برای آن‌ها وجود دارد. بنابرین روزی که فرد در خانه کار می‌کند، هرچه سریعتر وظایف را به انجام برساند وقت بیشتری برای سپری کردن با اعضای خانواده و استراحت خواهد داشت.

افزایش آرامش و راحتی پرسنل با دورکاری

در روزهای دورکاری فرد روز خود را درکنار اعضای خانواده به دور از هرگونه ترافیک و آلودگی هوا و … آغاز کرده‌‍ است و همچنین هر زمان که بخواهد کلیه امکانات موجود در خانه برای او فراهم است. به علاوه در حین کار کردن در زمان‌های استراحت می‌تواند با اعضای خانواده وقت بگذراند و به امور خانه رسیدگی کند.

چالش‌ها و معایب دورکاری برای کارفرماها

مسلماً مشکلات کارفرماها در این زمینه بسیار بیشتر از فریلنسرها خواهد بود، زیرا کارفرمایان در ازای کاری که کارکنان در حین دورکاری انجام می‌دهند، مبلغی به آن‌ها می‌پردازد و نیاز دارند تا از بهره‌وری آن‌ها اطمینان حاصل کنند. در ادامه، اشاره بسیار دقیق‌تری به این مشکلات و چالش‌ها برای کارفرمایان خواهیم داشت.

چالش کنترل اعضای تیم در زمان دورکاری

یک مدیر خوب و موفق، فردی است که تعادل و ارتباطات تیم خود را بهینه‌سازی کند. زمانی که مبحث دورکاری به میان می‌آید، مشکلات در این زمینه دوچندان می‌شود. یقیناً اگر کارفرما عملکرد و کارکرد کارکنان خود به شکل حضوری رؤیت نکند، نمی‌تواند از بهره‌وری آن‌ها اطمینان حاصل کند؛ به همین دلیل است که کنترل اعضای تیم، از چالش‌های دورکاری شمرده می‌رود.

چالش حمایت از اعضای تیم در زمان دورکاری

مدیران باید در کنار سخت‌گیری و جدیت، همواره کارکنان خود را حمایت کنند، زیرا امنیت شغلی و حمایت معنوی، اصلی‌ترین عواملی هستند که باعث افزایش بهره‌وری کارکنان می‌شوند. زمانی که کارکنان دور از کارفرمای خود کار می‌کنند، عملاً حمایت از آن‌ها ممکن نیست؛ بنابراین کارفرماها باید در کنار شناخت چالش‌های دورکاری کارکنان خود و تلاش برای رفع آن‌ها، به دنبال راهی برای حمایت از دورکاران نیز باشند.

چالش برقراری ایجاد تعامل بین اعضای تیم در زمان دورکاری

دلیلی که باعث می‌شود قدرت عملکرد تیم اجرایی بسیار بیشتر از عملکرد فردی کارکنان باشد، امکان ایجاد تعامل است. اگر اعضای یک تیم با یکدیگر ارتباطی مفید برقرار کنند، نتیجه کار بسیار بهتر و مطلوب‌تر خواهد شد. این تعامل در دورکاری به‌کلی از بین می‌رود، زیرا زمانی که کارکنان از دور فعالیت می‌کنند، هیچ نیازی به ایجاد تعامل با هم‌تیمی‌های خود ندارند. این مشکل همواره در دورکاری به چشم می‌خورد و تأثیرات مخرب بسیاری در عملکرد تیم در زمان دورکاری می‌گذارد.

چالش افزایش بهره‌وری اعضای تیم در زمان دورکاری

آخرین مورد از چالش‌های دورکاری، نحوه افزایش بهره‌وری اعضای تیم است. ازآنجایی‌که مسئولیت نتیجه کار تیمی به عهده کارفرما خواهد بود، او باید با اقداماتی تأثیرگذار بهره‌وری تیم خود را تقویت کند.

با توجه به چالش‌های دورکاری برای کارفرمایان، افزایش بهره‌وری اعضای تیم اجرایی بسیار دشوار به نظر می‌رسد. تنها کاری که مدیر کسب‌وکار می‌تواند در راستای تقویت عملکرد تیم انجام دهد، افزایش آزادی عمل و تعیین برخی تفریحات خارج از برنامه است؛ اما زمانی که اعضای تیم به‌صورت دورکاری فعالیت می‌کنند، عملاً این کار غیرممکن می‌شود و نمی‌توان اقدام خاصی در جهت افزایش بهره‌وری اعضای تیم انجام داد.

افزایش بهره‌وری در زمان دورکاری

بنابرین با توجه به عادت‌های کاری و میزان تمایل فرد به دورکاری می‌توان یک روز در هفته را به دورکاری کارمندان اختصاص دهید و با توجه به بلوغ کارمندان و بازخوردی که از آن‌ها دریافت می‌کنید برای ادامه یا توسعه بیشتر آن برنامه‌ریزی کنید.

در ادامه برای تکمیل بحث، بخشی از چکیده‌‌ی مقاله دورکاری در کتابخانه ملی ایران از دیدگاه دورکاران و مدیران آن‌ها آورده شده‌است:
یافته‌ها نشان داد 85% دورکاران زن و بیش از 80% متاهل بودند. بخش پردازش بیشترین تعداد دورکاران را شامل می‌شد. 31% دورکاران از اتومبیل شخصی برای رسیدن به محل کار استفاده می‌کردند. بیش از 64% دورکاران بالاترین میزان رضایت از دورکاری را گزارش کردند حال آنکه بیش از 56% از مدیران رضایتی کمتر از متوسط داشتند. عوامل متاثر از دورکاری نیز از دیدگاه کارمندان دورکار و مدیران آن‌ها قابل تامل بود. 80% کارمندان دورکار کاهش استرس را از عوامل تاثیرگذار عنوان کردند. کاهش کنترل و دسترسی به دورکاران از عوامل متاثر از دورکاری از دیدگاه مدیران گزارش شد.

کلام آخر: آیا دورکاری کارکنان به صلاح کسب‌وکارها است؟

در این مطلب، تمامی چالش‌های دورکاری را موردبررسی قرار دادیم تا مشکلات این کار را به‌خوبی بشناسید. پیشنهاد ما به شما، ایجاد یک سیستم دورکاری مفید و قدرتمند همراه با برخی قوانین و مقررات خاص است. اگر قانون خاصی برای دورکاران کسب‌وکار خود وضع نکنید، مسلماً توانایی کنترل و مدیریت اعضای تیم خود را نخواهید داشت؛ اما اگر می‌توانید آن‌ها را از دور به‌خوبی مدیریت کنید، قطعاً دورکاری کارکنان به کسب‌وکار شما خدشه‌ای وارد نخواهد کرد. اگر فریلنسر یا دورکار هستید برایمان بنویسید شما با کدام‌یک از این چالش‌ها روبرو شدید و برای حل آن‌ها چه کارهایی انجام دادید.

5/5 - (1 امتیاز)

ارسال شده در 10 آبان 1396

4 دیدگاه برای “دورکاری چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟”

  • سلام موافق انجام دورکاری کارمندان هستم اما به شرطی که به دیگر کارها و وظایفشان لطمه نزند. چه بسا همین دورکاری کار اولشون هم بشه و این بستگی به تخصص ایشان دارد.

  • من موافق به دورکاری هستم . خیلی هم عالیه چون یکسری از افراد هستند که خیلی حرفه ای اما به دلیل یکسری مشکلات نمی توانند در محیط اداری به خوبی کار کنند به خصوص برنامه نویسان.

  • به نظر بنده هم اره هم نه
    چون هستند افرادی که تو زمینه ای تخصص دارند ولی روحیه کار گروهی ندارند و نمیتوانند تمرکز پیدا کنند . یا یه سری از افراد به دلیل برخی مشکلات نمیتوانند در محل مورد نظر حاضر بشوند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *