رزومه خوب بنویس تا کارفرما بخواهد بلافاصله قرار مصاحبه را تنظیم کند!
یک طرفِ رزومهها، کارجوها هستند؛ همینهایی که به آنها گفتهشده باید حتماً در رزومه خود اغراق کنند تا کاری گیرشان بیاید. موردی داشتیم که کار با اکسل را در حد جمعزدن هم بلد نبود، ولی در رزومه نوشت: «مسلط به تمامی نرمافزارهای آفیس در حد فوق حرفهای!» آخر بندۀ از خدا بیخبر، مگر تو نمیدانی که کارفرما بالاخره یک روزی کارهای تو را میبیند؟
رزومه خوب بنویس تا کارفرما برای مصاحبه تماس بگیرد و کارش را به شما بسپارد؛ ولی لزوماً رزومه خوب، یک رزومۀ پر از دروغ و اغراق نیست! یک رزومه خوب باید منظم، مرتبط، تمیز و هرآنچه که مرتبط با موقعیت شغلی است، باشد.
نه آنقدر افراط کن در نوشتن مهارتها و سوابق شغلیات و نه تفریط! مثلاً شخصی هست که تمام مهارتهای مناسب برای موقعیت شغلی را دارد، ولی آنقدر رزومهاش را بد نوشته است که اصلاً کارفرما نمیتواند متوجه صلاحیت این شخص شود. درآخر هم چه کسی ضرر میکند؟ در وهلۀ اول خودش و در وهلۀ دوم کارفرمایی که نمیتواند مثل او را پیدا کند. همۀ این دردسرها، فقط بهعلت ندانمکاریهایی است که در رزومه نوشتن از شما سر میزند.
آن سوی رزومه، کارفرماست! یکبار پای صحبت یکی از کارفرماهای شرکتی در تهران نشستم؛ او میگفت: «اصلاً نمیدانم چرا باید یک وکیل برای موقعیت شغلی دیجیتال مارکتینگ رزومه بفرستد! آخر کجای این دو شبیه بههم هستند؟» گویا در رزومۀ آن بزرگوار، تمام موارد مربوط به حقوق و وکالت بود، ولی تمایل داشتند با گوگل آنالیتیکس و بازاریابی محتوایی دستوپنجه نرم کنند!
یک بار برای همیشه، نحوۀ نوشتن یک رزومه خوب را یاد بگیرید. در این مطلب، در مورد بهترین رزومه از نظر کارفرما صحبت میکنیم. چند نمونه رزومه خوب هم برای شما داریم! اگر میخواهید جزو موارد بالا نباشید، این مطلب را تا آخر بخوانید و از رزومههایی که برایتان میگذارم ایده بگیرید.
مقالۀ دیگری هم از پارسکدرز منتشر شده که موضوع آن، چگونه شانس خود را برای بهدست آوردن پروژه افزایش دهیم، است. میتوانید این مقاله را هم بخوانید.
بخشهای مختلف یک رزومه خوب: مبحثی تکراری که دانستن آن الزامیست!
خودتان را همین ابتدا بگذارید جای کارفرمایتان؛ 100 رزومه برای یک موقعیت شغلی ارسال میشود. به چه بخشهایی توجه میکنید؟ به چه رزومههایی بیشتر از همه دقت میکنید؟
بهترین رزومه از نظر کارفرماها، باید حتما این بخشها را تکمیلشده داشته باشد:
- مشخصات فردی: منظور از مشخصات فردی در رزومه، نام و نام خانوادگیتان، تاریخ تولد، وضعیت خدمت سربازی و در برخی موارد وضعیت تأهل شماست. لطفاً در این بخش نام پدر، شمارۀ ملی، شمارۀ شناسنامه و مثل اینها را ننویسید. اینها جزو اطلاعات خیلی شخصی شما هستند.
- اطلاعات تماس: آدرس محل سکونت (دقیق نباشد؛ مثلاً به این شکل بنویسید: تهران، محدودۀ سعادتآباد)، شمارۀ موبایل (حتماً شمارهای که در دسترستان هست را بدهید) و ایمیل (نگویید که ایمیل ندارم! بدون ایمیل اصلاً نمیشود).
- سوابق تحصیلی: ترجیحاً در این بخش آخرین مقطع تحصیلیای که سپری کردهاید را بنویسید. مدرک دیپلم را فقط در صورتی بنویسید که آخرین مدرک شما باشد یا از مدسۀ خیلی خفن (!) و سرشناسی دیپلمتان را گرفته باشید. سال تحصیلیتان هم در کنار هرکدام بنویسید.
- بخش سوابق شغلی*: ستارۀ کوچکی که کنار این بخش گذاشتم، اهمیت آن را در رزومهتان نشان میدهد؛ در این بخش باید از محل کارتان، عنوان شغلیای که در آنجا داشتید، نوع استخدامتان (تماموقت، پارهوقت، پروژهای، قراردادی و غیره) و مدت زمانی که در آن سازمان حضور داشتید را بنویسید.
نکتۀ مهم: اگر هیچ تجربۀ کاریای ندارید، میتوانید برای کارآموزی در برخی از شرکتها اقدام کنید یا پروژههای فریلنسری را برحسب مهارتهایتان بگیرید. در این موارد کارفرما از شما تست خواهد گرفت.
- مهارتها*: مهمترین بخشی که کارفرماها به آن دقت فراوان میکنند، بخش مهارتها است. صادقانه بنویسید. مهارتهایی که مینویسید باید مطابق با موقعیت شغلیای باشد که برایش رزومه میفرستید.
اگر نرمافزاری بلدید که برای موقعیت شغلی موردنظرتان خیلی کاربردی است، حتماً آن را قید کنید. اگر بهجز فارسی به زبانهای دیگری هم مسلط هستید، آن را بنویسید و از میزان تسلط خود هم بگویید.
- دستاوردها، دورهها و گواهینامهها، افتخارات علمی و غیره: اگر دورهای گذراندهاید و برای آن گواهینامهای دریافت کردهاید، آن را بنویسید. مثلاً اگر دورۀ دیجیتال مارکتینگ گوگل گاراژ را گذراندهاید، طبیعتاً در رزومۀ شما نقش پررنگی خواهد داشت. همچنین از دستاورها و افتخارهای علمیتان هم میتوانید بنویسید.
تا اینجا فقط میدانید که هر رزومه چه بخشهایی دارد؛ ولی هنوز شروع به نوشتن نکنید. تا اینجا فقط در مورد اسکلت رزومه صحبت کردم، در ادامه میخواهم به شما کمک کنم تا سازههای هر بخش را بهدقت بچینید؛ بهطوری که هر کارفرمایی که رزومهتان را ببیند، متوجه حرفهای بودن شما شود.
مواد لازم برای نوشتن یک رزومه خوب: چه رزومهای از دید کارفرماها بهترین رزومه است؟
این حقیقت را در ذهن داشته باشید که برای هر موقعیت شغلیای، حداقل 40 نفر رزومه میفرستند. کارفرما باید در این همه رزومه بهدنبال شخص موردنظر خودش باشد.
- کارفرما بهدنبال کلمههای کلیدی میگردد: آنقدر رزومههای بیربط برای موقعیتهای شغلی مختلف ارسال میشود که کارفرماها در نگاه اول فقط بهدنبال کلمههای مرتبط با شغل موردنظر میگردند؛ پس دقیق و تمیز بنویسید. خودتان را جای کارفرما بگذارید و مطمئن شوید که هرچه که مفید است را در رزومه نوشتهاید.
- فرمت رزومه و نظم آن برای کارفرما مهم است: نحوۀ چینش اطلاعات داخل رزومه، اهمیت زیادی دارد. یکی از کارفرماها میگفت: «برای من این موضوع خیلی مهم بود که شخصی که رزومه فرستاده، چقدر روی نوشتن مهارتهایش زمان گذاشته!» حتی اگر رزومۀ آنلاین برای شبکههای اجتماعی هم دارید، آن را با دقت بنویسید و منظم باشید.
- برای موقعیت شغلی فارسی، رزومۀ انگلیسی نفرستید: لزوماً کسی که رزومۀ شما را میخواند، انگلیسیاش در حد حرفهای و عالی نیست. رزومۀ فارسی با نثر ساده و قابلفهم بنویسید.
- غلط املایی ننویسید: قطعاً غلط املایی اصلاً قشنگ نیست و کارفرما را مجذوب رزومۀ شما نمیکند!
- از زیادهگویی جداً بپرهیزید!: رزومۀ 2 صفحهای را میتوان هضم کرد. وقتی بیشتر از دو صفحه میشود، کارفرما احتمال میدهد که در آن اغراق شده باشد. پس کوتاه و مفید بنویسید. در واقع اگر برای هر موقعیت شغلی فقط از مهارتها و سوابق مربوط به آن بنویسید، احتمال اینکه بیشتر از دو صفحه شود خیلی کم است.
- رزومۀ بهروز داشته باشید: هربار که دستاورد جدیدی بهدست میآورید، آن را به رزومۀ خود اضافه کنید. از تجربههای جدید و مهارتهای بهروزی که یاد میگیرید بنویسید.
یک بخش دیگری در رزومه هست که جزو بخشهای اصلی آن را ذکر نکردیم. بخش دربارۀ من، زمانی اهمیت پیدا میکند که توجه کارفرما به مهارتها و توانمندیهایتان جلب شده باشد و بخواهد بیشتر در مورد شما بداند. در بیشتر موارد، این بخش را در آخرین مرحله میخوانند.
مسلماً باید در بخش دربارۀ من در مورد نقاط قوت توانمندیهای خودتان صحبت کنید. برخی از تجربههای ارزشمندتان که بهدرد موقعیت شغلی موردنظرتان میخورد را ذکر کنید. اعتمادبنفس داشته باشید.
پاسخ به چند سوالی که حتماً ذهن شما را در مورد رزومه نوشتن مشغول کردهاند:
- رزومه را با چه فرمتی بفرستیم؟ (وورد، پیدیاف یا HTML)
بهترین گزینه برای انتخاب بین فرمتهای مختلف رزومه، پیدیاف است. چون هر فونتی که انتخاب کنید و هر استایلی که در فایلتان پیادهسازی کنید، به همان شکل میماند و نشان داده میشود.
- آیا باید از علاقمندیهای شخصی خود هم در رزومۀ کاریمان بنویسیم؟
باور کنید برای یک کارفرمای ایرانی با این شرایط اقتصادی که فقط میخواهد کسبوکارش را نجات دهد، شایستگی و توانایی شما در مهارتهای مربوط به موقعیت شغلی موردنظر اهمیت دارد. اینکه شما عاشق ورزش و موسیقی باشید، کمکی به کسب و کار او نمیکند!
- گواهینامۀ دورههایم را در کجای رزومه باید قرار بدهم؟
از آنجایی که گواهینامههای شما، سند مهارت شما محسوب میشوند، بهتر است آن را در نزدیکی مهارتهایتان یادداشت کنید.
- در بخش مهارتها، چه مواردی را باید بنویسیم؟
درکل، دو نوع مهارت داریم؛ مهارتهای کاری و فردی.
مهارتهای کاری آن دسته از مهارتهای مربوط به شغلتان هستند و مهارتهای فردی و اجتماعی هم فن بیان خوب، تعامل مناسب و غیره است.
- ترتیب سوابق شغلی به چه شکلی باشد؟
باهوش باشید و سوابق شغلیای که به موقعیت شغلی موردنظرتان نزدیکتر است را در ابتدا بنویسید. آن دسته از سوابقی که اصلاً مربوط به موقعیت شغلی مربوط نیست را سعی کنید وارد نکنید.
برای هر موقعیت شغلیای، رزومه را تغییر دهید و سابقۀ کاریتان را برحسب آن بچینید.
- آیا از خودم در رزومه عکس بگذارم؟
قرار دادن عکس در ایران، اختیاری است. اما معمولاً کارفرماها از رزومههای عکسدار استقبال بیشتری میکنند. ولی باید این را بدانید که در رزومۀ آنلاینتان، عکس پروفایل شما، نشانۀ شخصیت حرفهای شماست.
چند نمونه رزومه کاری:
نوبتی هم اگر باشد دیگر نوبت نمونه رزومه رسیده است. چندتا از نمونههای مطرح در پارسکدرز را نگاه کنید و از آنها ایده بگیرید:
نمونه رزومه شمارۀ یک در پارسکدرز
نمونه رزومه شمارۀ دو در پارسکدرز
نمونه رزومه شمارۀ سه در پارسکدرز
نتیجهگیری در مورد رزومه خوب
مهمترین نتیجهای که میتوان از این نکتهها و روشهای مختلف گرفت این است که باید برای نوشتن رزومه زمان گذاشت. چون فقط با صرف زمان و حوصلۀ فراوان میتوانید برای خودتان بازاریابی کنید.
شما چه تجربههای دیگری دارید که برای ما بنویسید؟ اگر این مقاله برای شما مفید بود، برای دوستان دیگرتان هم بفرستید.
3 دیدگاه برای “رزومه خوب بنویس تا کارفرما بخواهد بلافاصله قرار مصاحبه را تنظیم کند!”
با عرض سلام و خسته نباشید
بسیار مطلب مفیدی بود
بلافاصله رزومه ام ویرایش کردم و بسیار از راهنمایی اتان سپاسگزارم
با سلام ممنون از شما اما یکم متناسب با موضوع سایت نیست در سایت اطلاعات ایمیل که اصلا معنا نداره و همینطور خیلی از قسمت ها فکر میکنم این رو بدون توجه به محیط وبلاگ پارسکدرز و یک متن عمومی یا ترجمه شده نوشتید به هرحال متشکر از زحماتتون.
همه مقاله های نگارشی محدود به چهارچوب پارسکدرز نیست و برخی از اونها به صورت کلی به ارائه نکاتی در خصوص فریلنسینگ می پردازه. یک فریلنسر لزوماً محدود به پارسکدرز نیست و بیرون از پارسکدرز هم می تونه فعالیت کنه.